Sušené maso v teriyaki marinádě

29.06.2022

Cestovatelská lahůdka, bez které už téměř ani nevyjíždíme z domu. Pomaličku sušené hovězí maso prostoupené úžasnou chutí japonské teriyaki omáčky zažene jakýkoliv cestovatelský splín a dodá neskutečné množství energie. V marinádě záměrně chybí rýžové víno, ale nenechte si kazit celkový dojem, pokud zrovna neřídíte, klidně si k masu malou skleničku dopřejte...

Ingredience:

1 kg kvalitního masa s minimem tuku (např. odblaněná hovězí roštěná)

100 ml sojové omáčky

1,5 lžíce soli

vrchovatá lžička sušeného zázvoru

lžíce sušeného česneku

vrchovatá lžíce medu

lžíce rýžového octa

pepř či chilli podle chuti

Postup:

  1. Nejprve se připravte maso. Čerstvé očištěné a odblaněné maso dejte trochu ztuhnout do mrazáku. Zmražené maso naopak nechte na chvilku povolit, ale nerozmrazujte ho úplně. S takto namraženým masem se vám bude mnohem lépe pracovat.
  2. Nyní si připravte marinádu. Smíchejte všechny ingredience a pečlivě rozmíchejte sůl, aby se úplně rozpustila a propojila s marinádou. Jen tak dostane každý kousek masa tu správnou porci vyvážené chuti. 
  3. A znovu se dostává ke slovu maso. Připravte si pořádně ostrý nůž a maso nakrájejte na tenounké plátky. Snažte se mít plátky stejnoměrně široké, usnadníte si tím následné sušení.
  4. Najděte si nádobu, ve které budete maso marinovat. Měla by tak akorát odpovídat množství masa, aby nad sebou mělo minimum vzduchu. Vyskládejte dno nádoby plátky masa a mašlovačkou každý plátek potřete marinádou. Přidejte další patro, potřete marinádou, a takto pokračujte tak dlouho, až všechno maso i marinádu spotřebujete. Maso v marinádě přikryjte a dejde minimálně na 12 hodin marinovat do lednice.
  5. Poté konečně přichází čas na sušení. Můžete použít sušičku nebo troubu s horkovzduchem. Maso vyskládejte na sušící pláty tak, aby se nikde nepřekrývalo. V horkovzdušné troubě je výhodnější plátky masa zavěsit a pod ně vložit plech na okapávající marinádu.
  6. Maso sušte první dvě hodinky na 70 °C, pak teplotu snižte na 50 °C. Pokud to vaše sušička vyžaduje, pláty během sušeni střídejte, aby se maso sušilo stejnoměrně.
  7. Dobu sušení upravte podle toho, jaký výsledek preferujete. My máme rádi maso vysušené skoro do podoby chipsů (sušili jsme zhruba ¾ dne), někomu vyhovuje spíše žvýkavější. 
  8. Vychladlé maso skladujte ve vzduchotěsné nádobě.