Levandulový sirup s rozmarýnem

02.07.2022

Troška koncentrované Provence romantiky do skleničky s vodou a ledem. A nebo osvěžujíci drink na horké letní večery okořeněný indickým gin tonikem. 

Ingredience:

20 g květů levandule

10 g větviček rozmarýnu

2 bio citróny nebo limetky

500 ml vody

500 g cukru

Postup:

  1. Nejprve si převařte 500 ml vody a dejte ji schládnout na pokojovou teplotu.
  2. Květy levandule a větvičky rozmarýnu přeberte a vytřepejte z jich připadné broučky.
  3. Vložte květy i větvičky do hrnce a zalijte vodou.
  4. Pak do hrnce přidejte na kolečka nakrájené citróny.
  5. Hrnec přikryjte a vše nechte 24 až 48 hodin louhovat.
  6. Poté si vezměte nový hrnec, cedník a plátýnko a směs přeceďte a pořádně vyždímejte.
  7. Do této bylinkové vody přimíchejte cukr a pomaličku ji na sporáku zahřivejte a míchejte. Až se cukr rozpustí, na minutku sirup přiveďte k varu. 
  8. Hotový sirup ještě horký nalijte do předem vyčištěné a vyvařené sklenice a zavíčkujte.
  9. Skladujte v lednici.