Hříšné tvarohové bezlepkové koblížky
26.06.2022
K vyzkoušení tohoto receptu mě inspiroval příspěvek přímo na facebookových stránkách Doves Farm. Recept jsem si maličko upravila, ovoněla a myslím, že výsledek je opravdu famózní. Dokonce jsme se doma shodli, že nám tyto koblížky chutnají více než klasické kynuté. Posuďte sami!
Ingredience:
240 g Doves Farm samokypřící
250 g plnotučného měkkého tvarohu
3 vajíčka
50 g třtinového cukru
kůra z jednoho citrónu
větší špetka mleté vanilky
větší špetka soli
2 lžíce rumu
olej na smažení (míchám ho s trochou avokádového oleje s limetkovou nebo citrónovou příchutí)
Postup:
- Postup je velice jednoduchý. Veškeré ingredience kromě oleje na smažení společně pořádně promíchejte.
- Rozpalte si v hlubší pánvi nebo hrnci zhruba 5centimetrovou vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček do oleje opatrně vkládejte hroudičky z těsta. Mezi každou hroudou nechávejte dostatek místa. Těsto se krásně nafoukne, a pokud by nemělo prostor, kam růst, spojí se vám koblížky do jedné velké placky.
- Hned po vložení prvních hrudek těsta snižte teplotu na sporáku. Pokud byste koblížky smažili moc rychle, nepropečou se a budou uvnitř syrové. Já na svém sporáku nastavuji číslo 6 z 9.
- Koblížky se vám začnou krásně nafukovat, některé také samy otáčet. Těm ostatním k rovnoměrnému osmažení dopomozte otočením. Každý koblížek osmažte krásně dozlatova, vytáhněte z olejové lázně a odložte na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které odsají zbytečný tuk.
- Pokud chcete, můžete koblížky obalit v moučkovém nebo skořicovém cukru nebo v kombinaci moučkového cukru s troškou třtinového, který ovoníte mletou vanilkou.