Bezlepkový cibulák

24.06.2022

Tohle je chléb, který patří na každou pořádnou grilovačku! Tu vůni, která se bude linout z vaší trouby si přímo zamilujete. Jen je docela dost možné, že půlka zmizí dřív, než vůbec stihne vychladnout...

    Ingredience:

    500 ml vlažné vody

    1,5 lžíce psyllia

    100 g pohankové mouky

    400 g Schär mix B

    6 g sušeného droždí

    lžíce oleje

    lžíce octa

    2 lžičky kmínu

    lžička soli

    osmažená cibulka


    Postup:

    1. Začněte rozmícháním psyllia ve vlažné vodě. Zatímco si budete chystat další suroviny, bude psyllium ve vodě bobtnat.
    2. Vše ostatní si odvažte do mísy a přilejte směs vody a psyllia. Pořádně prohněťte a dejte kynout. Délka kynutí se odvíjí od okolní teploty. Zhruba za půl hodiny by těsto mohlo být dostatečně vykynuté.
    3. Po prvním kynutí je ideální čas začít nahřívat troubu. Vložte doprostřed trouby plech, na kterém budete chléb péct, a dolů vložte ještě jeden hlubší plech. Zapněte troubu na předohřev, spodní a dolní ohřev a dejte ji nahřívat na 250 °C.
    4. Nyní máte připravenu troubu a je čas znovu na těsto. Přesuňte ho na vál, popřekládejte a vytvarujte požadovaného tvaru. Pokud se lepí, malinko jej poprašte pohankovou moukou. Přikryjte chléb čistou utěrkou a nechte dále kynout. Během kynutí se vám bude trouba stále nahřívat. Zhruba za další půlhodinku bude chléb připraven do trouby.
    5. V mezičase si připravte horkou vodu na zapaření chleba. Tuto vodu v kroku číslo 6 nalijete na spodní plech (dávám zhruba jeden hrnek horké vody).
    6. Vyjměte horní plech, položte na něj chléb, nařízněte, aby nepopraskal, oroste vodou a rychle s ním do trouby. Na dolní plech nalijte horkou vodu a troubu okamžitě zavřete.
    7. Na 250 °C pečte chléb 10 minut. 
    8. Po těchto 10 minutách otevřete troubu, páru vyvětrejte a teplotu snižte na 200 °C. Pečte dalších cca 40 až 50 minut.
    9. Po upečení chléb opatrně vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.