Bezlepkový cibulák
24.06.2022
Tohle je chléb, který patří na každou pořádnou grilovačku! Tu vůni, která se bude linout z vaší trouby si přímo zamilujete. Jen je docela dost možné, že půlka zmizí dřív, než vůbec stihne vychladnout...
Ingredience:
500 ml vlažné vody
1,5 lžíce psyllia
100 g pohankové mouky
400 g Schär mix B
6 g sušeného droždí
lžíce oleje
lžíce octa
2 lžičky kmínu
lžička soli
osmažená cibulka
Postup:
- Začněte rozmícháním psyllia ve vlažné vodě. Zatímco si budete chystat další suroviny, bude psyllium ve vodě bobtnat.
- Vše ostatní si odvažte do mísy a přilejte směs vody a psyllia. Pořádně prohněťte a dejte kynout. Délka kynutí se odvíjí od okolní teploty. Zhruba za půl hodiny by těsto mohlo být dostatečně vykynuté.
- Po prvním kynutí je ideální čas začít nahřívat troubu. Vložte doprostřed trouby plech, na kterém budete chléb péct, a dolů vložte ještě jeden hlubší plech. Zapněte troubu na předohřev, spodní a dolní ohřev a dejte ji nahřívat na 250 °C.
- Nyní máte připravenu troubu a je čas znovu na těsto. Přesuňte ho na vál, popřekládejte a vytvarujte požadovaného tvaru. Pokud se lepí, malinko jej poprašte pohankovou moukou. Přikryjte chléb čistou utěrkou a nechte dále kynout. Během kynutí se vám bude trouba stále nahřívat. Zhruba za další půlhodinku bude chléb připraven do trouby.
- V mezičase si připravte horkou vodu na zapaření chleba. Tuto vodu v kroku číslo 6 nalijete na spodní plech (dávám zhruba jeden hrnek horké vody).
- Vyjměte horní plech, položte na něj chléb, nařízněte, aby nepopraskal, oroste vodou a rychle s ním do trouby. Na dolní plech nalijte horkou vodu a troubu okamžitě zavřete.
- Na 250 °C pečte chléb 10 minut.
- Po těchto 10 minutách otevřete troubu, páru vyvětrejte a teplotu snižte na 200 °C. Pečte dalších cca 40 až 50 minut.
- Po upečení chléb opatrně vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.