Bezlepkové bramboráčky s tvarohovým dipem

25.06.2022

Tohle tradiční slovanské, germánské a vlastně i maďarské jídlo snad nezklame nikdy, když nás hodí mlsná na něco smaženého. A pokud na svých cestách nebo přímo na své zahrádce narazíte na čerstvou majoránku a česnek, povýšíte tohle jídlo k naprosté dokonalosti!

Ingredience:

750 g brambor

50 g pohankové mouky

50 g Doves Farm bílé směsi bezlepkové

2 vajíčka

100 ml kefíru

3 snítky majoránky (nebo ½ lžíce sušené)

4 stroužky česneku (nebo lžíce sušeného)

sůl a pepř podle chuti (já dávám na toto množství jednu vrchovatou lžičku soli)

sádlo na smažení

Postup:

  1. Nejprve si připravte brambory. Oloupejte je a nahrubo nastrouhejte do větší mísy. Nyní z nich pořádně vymačkejte škrob a přebytečnou vodu, aby těsto následně nebylo moc vodnaté. 
  2. Pak do nastrouhaných brambor přidejte všechny další ingredience včetně najemno nasekané majoránky a prolisovaného česneku. Pořádně těsto promíchejte, aby se všechny ingredience hezky spojily.
  3. Na pánvičce roztopte sádlo a lžící tvořte nízké placičky, které osmažte z obou stran dozlatova. Dbejte na to, aby bylo sádlo opravdu dobře rozehřáté. Bramboráky tak nenasají tolik tuku a nebudou příliš mastné.

Tvarohový dip:

250 g tvarohu

2 stroužky česneku (prolisovat)

snítka majoránky (nebo trošku sušené)

půl lžičky hořčice

sůl a pepř podle chuti

Všechny ingredience pořádně promíchejte v misce, dejte vychladit a podávejte následně spolu s bramboráky.